WALDORF 100

Walforf 100 – Film

U rujnu 2019. godine obilježavat će se stogodišnjica početka rada prve waldorfske (Rudolf Steiner) institucije u svijetu. Riječ je o prvoj waldorfskoj školi u Stuttgartu. Danas u svijetu ima 1080 waldorfskih škola i 1843 waldorfska vrtića. Nakon 100 godina promijenio se svijet, djetinjstva su drugačija, isto tako i roditeljstvo. Današnji su izazovi još uvijek nedefinirani. Djeca odrastaju u izuzetno izmijenjenoj sredini kakvu naša civilizacija do sada nije poznavala, stoga se nameću i važna pitanja:

Kako odgajati djecu i mlade za desetljeća koja dolaze?

Što je to u principima waldorfske pedagogije, a vrijedi i dalje, kako oblikovati i primijeniti te principe u duhu vremena?

Kako obznaniti vrijednosti waldorfske pedagogije onima koji tu pedagogiju još dovoljno ne shvaćaju?

Kako se međusobno povezati i zbližiti?

Gdje je „čovjek“ u današnjem svijetu?

Upravo su ova pitanja dovela do inicijative i pokretanja internacionalnog projekta “Waldorf 100” koji bi trebao otvoriti diskurs i dati barem dio odgovora na gornja pitanja. U Hrvatskoj se također osjećamo pozvani sudjelovati u ovoj bitnoj raspravi. Zato smo se uključili i povezali u sklopu ove inicijative s kolegama u regiji i u svijetu. (cjelokupni tekst na engleskom jeziku možete pročitati OVDJE).

Manifestacije u RH u sklopu projekta za 2017:

Dani waldorfske pedagogije u Republici Hrvatskoj

Posadi cvijet za pčelin svijet